Welkom op de site van Andries VandenAbeele

17993 bezoeken sinds 01/02/08

About Me · My cars · Keverinfo · Allerlei · Me ... SWF · Contact
Zonnepanelen · K70 Register · Avatars · Uploads sites

Zonnepanelen, de ecologische inversting

 

Omdat ik al talrijke vragen heb gekregen ga ik eens wat info geven over onze zonnepanelen, kostprijs, rendement, ... .

 

Het idee van zonnepanelen komt eigenlijk van mij ... in de periode 2000 promootte men zonnepanelen sterk en ik vond dit wel een geweldig initiatief. Omdat het geld tegenwoordig nog nauwelijks opbrengt dacht ik, waarom geen simpele investering zoals zonnepanelen. Goed voor het milieu, en eenmalige kost en je ontvangt "gratis" energie. En na 10 jaar zijn ze terugbetaalt, zeker nu de energieprijzen in stijgende trend zitten. Na die 10 jaar blijven ze nog opbrengen dus kun je stellen dat je er ongeveer dubbel je geld van terug hebt.

Ik had dat vervolgens voorgesteld aan mijn ouders. Mijn moeder was daar wel voor te vinden, maar mijn vader vond dat absurd. Zo heb ik gedurende 5jaar het voorstel op tafel blijven leggen tot 3jaar terug de brandstofprijzen als een pijl de hoogte in gingen, kort daarop volgden logischewijze de andere energiebronnen zoals electriciteit. Mijn vader is dan het voorstel beginnen overwegen en informatie beginnen verzamelen.

In de winter van 2007 werd prijs gevraagd bij verschillende firma's. Heel kort daarna werden ze al geïnstalleerd. We hadden blijkbaar geluk want bij veel firma's waren wachtlijsten die tot 4jaar lang rijken.

De panelen worden normaal op 1 dag geplaatst. Bij ons duurde dit wat langer, de panelen lagen niet mooi in lijn en daarom zijn ze de 2e dag in feite voor eens stuk opnieuw begeonnen. Werktijden: 11/02/08 van 9u tot 18u en op 15/02/08 van 8u15 tot 14u30.

Bij onze installatie hebben wij gekozen voor 20 panelen. Dit dekt ruim ons jaarlijks verbruik. Eerst was er het gedacht er 26 te plaatsen, maar dan zouden we in principe te veel energie opwekken en je mag jaarlijks slechts een bepaald percentage terug op het net brengen (jammer genoeg).

 

De kostprijs van de volledige installatie bedraagt 24.300€. Max opgewekte energie op een dag (een stralende zonnige zomerdag) bedraagt 25kW. Op een licht bewolkte lentedag 16kW en op een regenachtige bewolkte dag 7kW. De sterkte van de zon speelt dus echt een grote rol.

 

Hoe worden deze panelen nu geplaatst? Wel dat is eigenlijk zeer simpel.

Eerst even het principe van zonnepanelen. De panelen zijn losse panelen en dus geen blok. Er worden dus geen pannen weggenomen om de panelen te plaatsen. Je kan een paneel best vergelijken met het blad van een simpele vierkante keukentafel.

Onder de pannen liggen logischerwijze de draagbalken van je dak. Op deze verticale balken worden U-ijzers vastgemaakt die dan onder je pannen vandaan komen. Op deze ijzers worden de draagbalken voor de panelen geplaatst. Dit zijn in een bepaald profiel zodat je er bouten met klemmen kan insteken en vervolgens de panelen in deze klemmen geplaatst en vastgezet.

 

Zie foto's:

 

Verticale draagbalken

 

In het rood een van de hoekijzers die onder een dakpan vandaan komt en in het geel de erop bevestigde paneeldraagbalk.

 

Vorm van de paneeldraagbalken (profiel) met klem die een paneel vasthoudt. Je ziet duidelijk de bout in het profiel.

 

Plaatsing van de panelen op de draagbalken

 

Achteraf ziet het er zo uit.

 

 

Nu de verder afwerking van de panelen. De aansluiting aan het net enz.

 

Per paneel heb je 3 uitgangskabels: 2 kabels waar de stroom uitvloeit en 1 aardingskabel. De aardingskabels worden oa aan de draagbalken vastgemaakt zodat ook deze aan het aardingsnet liggen. Vervolgens worden deze aardingskabels aan de algemene aardingskabel van je hoofdnet vastgemaakt. De 2 stroomkabels van de panelen komen ook allemaal samen en gaan samen met de aardingskabel onder de pannen door de isolatie van het dak en komen zo de zoldering binnen. Vervolgens lopen deze langs de bovenbalken door de zolderplafond naar de omvormingskast. Deze kast is noodzakelijk om de onbruikbare en zeer schommelende spanningswaarden en stromen om te vormen naar vastere waarden. Vervolgens lopen via de luchtkokers van ons huis 2 draden naar onze tellerkast in ons washok. Daar zit een extra zekering en van die extra zekering gaat deze rechtstreeks naar onze tellerkast. De regeling gebeurt dus door deze omvormingskast allemaal automatisch en je hoeft er dus zo goed als nooit naar te kijken. Via een zender die aan de meterkastgekoppeld is kun je via een soort bakje van beneden of gelijk waar in het huis de prestatie van je panelen monitoren.

 

Geel-groene aardingskabel en de 2 zwarte stroomkabels.

 

In rood omcirkelt de aardingskabel aan de draagbalken.

 

De stroomkabels en aardingskabel gaan door de pannen en door de isolatie van het dak in de zoldering. De foto is genomen vanuit de zoldering. Door het luik zie je onze zolder. In pricipe sta ik dus op het plafond van de zolder.

 

Door het plafond van de zolder komen dan vervolgens de kabels. Deze gaan naar de omvormer en van de omvormer in de luchtschacht. Rechts naast de lamp zie je het luik naar de zoldering. Ik stond dus bij de vorige foto boven de lamp.

 

Je ziet mooi de bedrading uit het plafond komen, in de grijze pvc buis gaan, naar de omvormer gaan en vervolgens omgevormd er terug uitkomen in de grijze kabel. De grijze kabel loopt dan met de aardingskabel door de luchtkoker naar de zekering en tellerkast beneden in het washok. Je ziet ook duidelijk de antenne voor de monitor.

 

Nog eens in detail: momenteel wekken we 1858W op per uur. je zie de zwarte stroomkabels uit de pvcbuis komen, de omvormer in gaan en er terug uitkomen in de grijze kabel. De antenne is via coax aan de omvormer gelinkt.

 

Beneden in het washok zie je de stroom en aardingskabel uit de luchtkoker verschijnen en dan vervolgens de foto hieronder naar de zekering en de tellerkast lopen.

 

Van de zekering loop deze naar de tellerkast.

 

Hier de monitor, kun je alle nodige gegevens op zien, zodat je niet telkens boven naar de omvormer hoeft te lopen.

De momentele opwekking bedraagt 3214W per uur.

 

 

 

 

En via deze link zie je de tellerschijf van onze tellerkast terugdraaien ... een plezant zicht :).


 


You are here: Home-Allerlei-Zonnepanelen

Next Topic: K70 Register